Runebergintorttu

Rakastettu perinneleivonnainen kaikilla herkuilla, karvasmantelia ja punssia unohtamatta.

Annos:

20 pientä tai 10-12 isoa torttua

Valmistus:

Helppo

Sopii hyvin:

aikuiseen makuun

Reseptistä

Runebergintortun tunnusmerkit – muoto, ulkonäkö ja maku – ovat suhteellisen muuttumattomia, mutta naitäkin voi pikkuisen varioida ilman että Runeberg kääntyy haudassaan. Oikean mallisten torttuvuokien puuttuminen ei ole este tämän perinneherkun valmistamiselle. Karvasmantelin voi hyvin jättää pois ja punssin vaihtaa vaikka omenamehuun. Vadelmahillon vaihtaminen muuksi hilloksi olisi jo epäilyttävää, mutta ymmärrettävää ja sallittavaa.

Tässä reseptissä on mukana kaikki herkut ja perinteiset ainesosat.

Blogissa viimevuotista (2019) tarinaa runebergintortuista:

Runeberg ja lumitöitä

Vinkit:

Torttujen dippaaminen kostutusliemeen on helpompaa, jos tekee kaksinkertaisen annoksen lientä. Lientä jää silloin hukkaan. Samalla taikinalla voi tehdä myös runebergintorttukakun paistamalla taikinan pyöreässä (tai vaikka sydämen muotoisessa!) kakkuvuoassa. 

Ainesosat ja valmistus

Taikina:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 2 tl leivinjauhetta’
  • 1,5 – 2 tl kardemummaa
  • noin 70 g pipareita
  • 200 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 2 munaa
  • 1 dl kermaa
  • 1/4 – 1/2 tl karvasmanteliaromia

Kostutusliemi:

  • reilu 1 dl (1,25 dl) vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 0,5 dl punssia 

Sokerikuorrute:

  • 1 dl tomusokeria
  • n. 2 tl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään, myös piparit murskattuna. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Sekoita voi-sokeriseoksen joukkoon munat ja sen jälkeen puolet kuivista aineista. Lisää kerma ja karvasmanteliaromi. Lisää loput kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi.

Annostele pieniin torttu- tai kakkuvuokiin tai muffinssivuokiin. Täytä vuat lähes täyteen, taikina kohoaa vain hieman. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15-20 minuutin ajan. Vuokien koko vaikuttaa paistoaikaan.

Kumoa tortut ja anna jäähtyä liinan alla. Valmista kostutusliemi. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri, keitä kunnes sokeri on liuennut. Lisää punssi. Jos haluat että alkoholia haihtuu pois, lisää punssi jo aluksi kattilaan.

Dippaa tortut kostutusliemeen tai valele sitä torttujen päälle lusikalla tai pullasudilla. Annostele torttujen päälle vadelmahilloa. Valmista sokerikuorrutus. Sekoita tomusokerin joukkoon vettä vähitellen. Jos kuorrutteesta tuli liian löysää, lisää tomusokeria. Laita sokerikuorrute muovipussiin ja leikkaa pussin kulma auki. Pursota rengas vadelmahillosilmän ympärille. Säilytä runebergintortut jääkaapissa mielellään ainakin seuraavaan päivään, jolloin torttu ehtii tiivistyä ja kosteus tasaantua. 

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *